Εταιρείες που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στην Ελλάδα: EUROBANK

 Εταιρείες που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στην Ελλάδα: EUROBANK

Φωκίων Καραβίας- Διευθύνων Σύμβουλος

Τον περασμένο Μάϊο η Eurobank εγκαινίασε το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» και τον Ιούνιο ολοκλήρωσε την τιτλοποίηση Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Έγινε έτσι η πρώτη ελληνική τράπεζα που ολοκλήρωσε σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, διαμορφώνοντας τον οδικό χάρτη για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Η συμφωνία με την doValue επιτρέπει στη Eurobank να αντιμετωπίζει από μια ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση τις τρέχουσες προκλήσεις και να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και στον αντίκτυπο της COVID-19. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της τράπεζας, όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, μειώθηκε δραστικά σε 15,6%, ενώ η τράπεζα είχε προσθέσει ήδη από το 2014 συνολικά 6 δισ. ευρώ στα κεφάλαιά της αποκλειστικά από ιδιωτικούς πόρους.

Στο εννεάμηνο του 2020 εμφάνισε κέρδη 348 εκατ. ευρώ, έναντι 161 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με μείωση του δείκτη των NPEs κατά 16,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 14,9%, που είναι ο χαμηλότερος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διατηρώντας την οργανική κερδοφορία της ισχυρή, η τράπεζα στήριξε τους πελάτες της με αύξηση των ενήμερων χορηγήσεων και αναστολές δανείων, ενώ οι δύο συστημικές τράπεζες του ομίλου στο εξωτερικό και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων του σταθερά επιτυγχάνουν απόδοση επί των κεφαλαίων κοντά στο 10%. Εξάλλου η Eurobank δρομολογεί νέες επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ σε real estate assets μέχρι το 2022, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο περίπου 6.000 ακινήτων καθαρής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, που αποκτήθηκαν κυρίως από τη συγχώνευση με την Grivalia Properties.

Παράλληλα η τράπεζα υλοποιεί ένα δεκαετές σχέδιο νέου μετασχηματισμού, το «Eurobank of 2030», με στόχο να καταστεί ηγέτης του τραπεζικού συστήματος, να φέρει νέα εποχή στην εξυπηρέτηση, να στηρίξει τους πελάτες της και την οικονομία και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους ανθρώπινους πόρους. Όλα αυτά θα γίνουν με ενίσχυση κεφαλαίων, χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομών, επενδύσεις σε ψηφιακό μετασχηματισμό και ισχυρό brand name εντός και εκτός συνόρων. Σημειώνεται ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός αφορά την εισηγμένη Eurobank Holding και άρα τη νέα τράπεζα Eurobank με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, καθώς και τις θυγατρικές σε αγορές του εξωτερικού.

Πηγή: fortunegreece.com

i-Ellada

Related post