Ιωάννινα: Zoinos Winery

 Ιωάννινα: Zoinos Winery

Πίσω από την δημιουργία της ZOINOS WINERY βρίσκεται το ανήσυχο και φιλοπρόοδο πνεύμα των αμπελουργών της περιοχής και το οποίο φυσικά χαρακτηρίζει όπως είναι γνωστό, διαχρονικά την Ήπειρο. Χρονική αφετηρία είναι το 1954, μια εποχή που ακόμη η χώρα μετρά πληγές από τον πόλεμο και όσα ακολούθησαν, με την ίδρυση από τους αμπελουργούς της Ζίτσας του πρώτου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού με μικρές εγκαταστάσεις.

Οι εργώδεις προσπάθειες οδηγούν το 1973 στην ίδρυση του σύγχρονου Οινοποιείου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο στην Β.Δ. Ελλάδα κι ενώ ήδη από το 1972 οι οίνοι της ζώνης Ζίτσας αναγνωρίζονται και νομοθετικά ως ΠΟΠ.

Τον Ιούνιο του 2006 το Οινοποιείο κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα, αποσπάται από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και δημιουργείται η ZOINOS WINERY.

ΣΗΜΕΡΑ…

Η εταιρεία απασχολεί γύρω στα τριάντα άτομα, διοικητικά στελέχη, ασχολούμενους με την παραγωγική διαδικασία και τον ποιοτικό έλεγχο, καθώς και υψηλού επιπέδου οινολόγους και χημικούς.

Επίσης συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό παραγωγών, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειες και οινοποίησης τόσο για τις αυτόχθονες ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι όσο και για τις διεθνείς όπως το Chardonnay, Traminer, Merlot, Cabernet Sauvignon, επενδύοντας διαρκώς στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της πετυχαίνοντας ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και τιμής.

Ταυτόχρονα η ZOINOS WINERY έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με συνεταιρισμούς άλλων περιοχών, γεγονός που ενισχύει τη θέση της κατατάσσοντάς την στις μεγάλες οινοποιητικές μονάδες της χώρας. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκε επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του οινοποιείου στη Ζίτσα και τη δημιουργία νέου κέντρου διανομής και εξυπηρέτησης πελατών στα Ιωάννινα, ενώ γίνονται προσπάθειες περαιτέρω επέκτασης του δικτύου διανομής .

Τέλος έχει ήδη δρομολογηθεί η φύτευση νέου αμπελώνα 130 στρεμμάτων στην Ζίτσα, ενώ ολοκληρώθηκε και η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του αποστακτηρίου ώστε να μετατραπεί σε επισκέψιμο χώρο.

Εξαγωγικός προσανατολισμός

H ZOINOS WINERY διαθέτει σήμερα ένα αξιόλογο δίκτυο συνεργατών στο εξωτερικό, κυρίως σε Αμερική και Καναδά. Ο νέος στόχος της εταιρείας, μετά και την ολοκλήρωση της κομβικής επένδυσης με τη δημιουργίας μία νέας μονάδας παραγωγής, καθώς και ενός σύγχρονου κέντρου διανομής εμπορευμάτων, είναι η διάθεση των προϊόντων της σε χώρες όπως Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Πολωνία, Αγγλία.

 


Η φιλοσοφία του οινοποιείου της Ζίτσας

Η περιοχή…

Η Ζίτσα βρίσκεται στην περιοχή της Ηπείρου, στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, 27 χλμ βορειοδυτικά της πόλης. Η Ήπειρος, και συγκεκριμένα η Ζίτσα, είναι σε αμπελουργικό και οινικό επίπεδο μία από τις πιο σημαντικές περιοχές της Ελλάδας και ίσως ολόκληρης της Ευρώπης, με ένα κλίμα ψυχρό που θεωρείται το Ιερό Δισκοπότηρο της μοντέρνας οινοπαραγωγής.

Η Ζίτσα βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μ. με προσανατολισμό στις ακτές του Ιονίου. Το κλίμα είναι εύκρατο με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, αποτέλεσμα των αέρηδων του Ιονίου που ανεβαίνουν μέσα από τα φαράγγια του Καλαμά και του Άραχθου προς το κέντρο των ορεινών όγκων. Οι βροχές έρχονται όλο τον χρόνο άφθονες εκτός από τους μήνες του καλοκαιριού που είναι ξηροί. Έτσι το έδαφος είναι κατάλληλο για την ποιοτική και σε μικρές στρεμματικές αποδόσεις καλλιέργεια της Ντεμπίνας.

Η αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας πήρε για τα κρασιά της το χαρακτηρισμό ΠΟΠ από το 1972 και περιλαμβάνει έξι κοινότητες (Ζίτσα, Πρωτόπαππας, Καρύτσα, Ληγοψιά, Κληματιά, Γαβρισιοί) με συνολική καλλιεργούμενη έκταση περίπου 1700 στρέμματα.

Επικοινωνία

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ

Σταυράκι (πλησίον λαχαναγοράς)
Τηλ.: 2651066055 – 2651002656
Email: info@zoinos.gr

Οινοποιείο ZOINOS WINERY

Ζίτσα Ιωαννίνων
Τηλ.: 26580 22297 / Fax: 26580 22500

Πηγή: zoinos.gr

i-Ellada

Related post